Online Diary cikNaz: LIPAS gak makhluk Allah .

Thursday, March 24, 2011

LIPAS gak makhluk Allah .

bhahahahahaha !! *gelak belagak 
okay , abaikan gelak tu .
sebenornya aku nak cakapla , aku pembunuh LIPAS berjaya kat umah sewa aku ni . hahaha!
time ada lipas , akan dipanggilnya aku untuk membunuhnya .
tapi hakikatnya , aku geliiiiiiiiii yang teramat sangat ngan lipas . perghh ! geli gila ah .
tapi lipas makhluk Allah gak kan :)

Then , ni fakta pasal lipas >

    • Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila (yele tu,haha)
    • Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.
    • Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus
    • Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup
    • Lipas mempunyai darah berwarna putih
    • Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.
    • Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram
    • Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia
    • Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina
    • Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya. *hebat !
    • Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.*maknenye aku hebat la ni. bhahaha!
    • Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani
    • Lipas ada gigi di dalam perutnya
    • Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu
    • Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat
    • Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula
    • Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung
    • Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut
    • Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam
    • Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa.

                                          goreng sedap gak ni . hahahaha .


                                          Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

                                          No comments:

                                          Post a Comment

                                          Tinggalkan komen anda kalau sudi yea :)

                                           
                                          Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen